Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ontbijtactie Dag van de Jeugdbeweging aan Stadspark,

Eén op vijf minderjarige heeft psychische problemen. Nog veel meer jongeren zitten niet goed in hun vel.

Het is niet altijd makkelijk om de juiste hulp te vinden. Om jongeren op weg te helpen, delen Logo Kempen en de Intergemeentelijke Preventiewerkers tijdens de grote ontbijtactie op de dag van de jeugdbeweging in Herentals complimentenkaarten uit aan de jeugd om Kzitermee.be bekend te maken.

Vrijdag 20 oktober  – 8u - Ontbijtactie Dag van de Jeugdbeweging -  Parking stadspark, Belgiëlaan 3, Herentals.

"Jongeren kunnen die dag ook op een ludieke manier kennis maken met een aantal hulporganisaties tijdens het spelen van enkele grote spelen (reuzemikado, steltlopen, een springkasteel, reuzen-vier-op-een-rij, enz.).

“Om onze jeugdwerkers, kinderen en jongeren in de bloemetjes te zetten verdelen we over gans de Kempen 25.000 complimentenkaarten. Want het kan deugd doen om te horen wat iemand voor jou betekent. In stad Herentals gaan we een stap verder. Tijdens de grote ontbijtactie op de Dag van de Jeugdbeweging bieden we grote spelen aan die begeleid worden door een hulpverlener. Zo maken de kinderen en jongeren spelenderwijze kennis met onder andere Kzitermee.be, Overkop Kempen, JAC Herentals en Project Jongeren”, zegt Elly Van Nijen, Intergemeentelijke Preventiewerker.

Op Kzitermee.be kan je contact opnemen met een geschikte organisatie of persoon. Aan de hand van enkele vragen begeleidt de tool jou naar de juiste dienstverlening, als je hulp zoekt voor jezelf of iemand anders uit je omgeving. Via een grote complimentenactie in gans de Kempen maken jongeren kennis met Kzitermee.be.

“Vorig jaar lanceerden Logo Kempen en Logo Leieland de tool Kzitermee.be. Het platform brengt ondertussen 700 diensten samen die actief zijn in preventie en zorg voor geestelijke gezondheid in de regio Kempen en Zuid-West-Vlaanderen. We willen met Kzitermee.be bijdragen tot een geestelijk gezondere regio.

Zit je met iets? Praat erover. Zo hopen we jongeren en volwassenen op weg te helpen naar hulpverlening in hun buurt. De tool is bedoeld voor de brede bevolking, jongeren en volwassenen, maar ook professionals zoals scholen, hulpverleners en lokale besturen die werken aan geestelijke gezondheid, vinden een aanbod op maat terug op de website”, aldus Lynn Weyns, Logo Kempen.

Oud geleerd is jong gedaan

Jongeren gaan een belangrijke ontwikkelingsperiode door. Naast het zoeken naar wie ze zijn, leren ze dagelijks vaardigheden aan die ze in hun volwassen leven nodig hebben. Net tijdens deze periode zijn jongeren het meest kwetsbaar voor het ontwikkelen van mentale problemen (Somi et. Al, 2021).

Eén op vijf jongeren heeft psychische problemen. De helft van deze psychische problemen start al voor de leeftijd van 17 jaar. Eén op drie jongeren voelt zich niet goed in hun vel (Vlaamse Jeugdraad, 2016). Eén op vijf jongeren voelt zich eenzaam (Sigma-studie, 2019). Niet iedereen neemt het initiatief om hulp te zoeken. Sommigen weten niet waar ze terecht kunnen of durven de stap niet zetten. Kzitermee.be helpt het taboe doorbreken en zet je op weg.

“Met de stad Herentals en onze preventiewerkers van heel Neteland tekenen we graag present op deze dag. Herentals en Neteland hebben niet alleen dynamische jeugdbewegingen, maar ook heel wat diensten en organisaties die jongeren ondersteunen en hen helpen zich goed te voelen. Een complimentje kan al veel doen, en door de complimentenkaartjes helpen we hen mee positief in het leven te staan en dat ook uit te spreken”, zegt schepen Bart Michiels.

Belgiëlaan 3, Herentals, België

Deel dit artikel